Alla våra fantastiska resor

Resa

Flytta till USA

9813485-welcome-to-usa-blue-grungy-vintage-isolated-seal

Många drömmer om att flytta till USA, som många uppfattar som möjligheternas land. I ett så enormt land finns säkert många möjligheter, om inte annat så kan man välja nästan vilken typ av klimat som helst.

Att flytta till USA är en komplicerad process när det gäller tillstånd. Den högsta nivån på tillstånd är ett Green Card, som är ett slags permanent uppehållstillstånd. Det är mycket svårt att få om man inte är gift med en amerikan eller har en förälder som är amerikansk medborgare.

Många som flyttar är anställda av ett svenskt företag, men placerade i USA. De får då ett L1-visum, som dock bara gäller så länge man är kvar i det företaget. Om man har unika kunskaper eller hög utbildning och blir anställd av ett amerikanskt företag kan man få ett H1-visum. Då kan man byta företag.

Många unga svenskar, mest flickor, tar jobb som aupair i USA, och får då ett J1-visum, som i princip begränsar arbetsmarknaden till just aupair. Med ett studentvisum, som inte är jättesvårt att få, kan man efter studierna få stanna upp till ett år för praktikarbete.

Det är näst intill omöjligt att få visum för arbete som servitris eller jobb på McDonalds. Man måste också veta att visum ges för begränsad tid, och det är inte självklart att de förnyas.