Alla våra fantastiska resor

Resa

Studera i USA

10213884-pretty-student-smiling-at-camera

Många ungdomar drömmer om att studera i USA, antingen under gymnasietiden eller på universitetsnivå. Det är i sig lätt att förstå. USA är ju en kontinent, som innehåller i princip allt i fråga om naturtyper, klimat, befolkningsgrupper. USA är verkligen väldigt i många avseenden.

Ett annat skäl till att USA är så populärt är förstås att svenskar har hyggliga kunskaper i språket.

För ungdomar på gymnasienivå kan man verkligen rekommendera att försöka komma med i ett utbytesprogram. Det finns många sådana, ett exempel är Rotary Youth Exchange. Man får då hjälp med att välja ut skola, hjälp med värdfamilj och hjälp med nödvändiga papper. Visserligen har USA lättat på visumregler, men inte tagit bort det helt.

I de flesta utbytesprogram hjälper organisationen till med det mesta av skolavgiften, men böcker och betalning till värdfamiljen får man stå för själv. Det är också viktigt att ta reda på om man förväntas göra något i hushållet som städning och barnpassning. Som en högst generell observation så hjälper amerikanska ungdomar till i stor utsträckning och förväntar sig ofta att utbytesstudenten deltar.

Många ungdomar tror att livet i USA är som de amerikanska TV-serier som visas i Sverige. Det är det inte. Som gäst i USA måste man vara beredd att anpassa sig till nya normer, som dessutom skiljer sig avsevärt mellan olika delar av kontinenten.